dinsdag 28 juni 2011

Rapport kinder-obesitas: boordevol tips!

Het lijkt een trend: kinderen die al heel jong te dik zijn. Amerikaanse wetenschappers hebben donderdag een rapport uitgebracht, waarin verschillende onderzoeken naar zwaarlijvigheid bij kinderen gecombineerd worden. Een rapport met een reeks eenvoudige stappen, die kunnen helpen de trend te keren.

Meer slapen, meer speeltijd, minder eten en minder televisie staan bovenaan de lijst van manieren om vet op afstand te houden.

‘Onlangs hebben onderzoekers ontdekt dat 10 procent van de zuigelingen en 20 procent van de kleuters overgewicht heeft’, zegt Leann Birch.

Het rapport is bedoeld voor consultatiebureaus, jeugdzorg en andere instanties die zich met kinderen tot vijf jaar bezighouden.

Enkele tips uit het rapport:
- Zorg dat kinderen heel de dag actief zijn. Niet stilzitten, maar rondrennen dus. Het streefgetal is een gemiddelde van zeker vijftien minuten beweging per uur.

-Gebruik autostoelen en kinderstoelen alleen voor de daarvoor bestemde doelen en beperk het gebruik van kinderwagens en schommels.

-Voldoende slaap.

- Wanneer ouders een kind straffen, moet dit niet gebeuren door speeltijd in te houden. Dat gaat ten koste van die o zo belangrijke beweging.

- Geef een kind zo lang mogelijk borstvoeding. De eerste zes maanden raadt het rapport dit zelfs exclusief aan.

- Leer een kind dat je alleen moet eten als je hongerig bent. Voorkom dus dat kinderen gewend raken aan overdadig snacken en snoepen.

- Limiteer televisie- en computertijd tot minder dan twee uur per dag. Haal televisies uit de slaapkamer. Kinderen slapen zonder de verleidingen van de buis veel beter. Dat zorgt weer voor actievere kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten