woensdag 29 juni 2011

Volgens EU is biodermal pigment onveilig

Biordermal beschouwt zijn pigmentsmeersel als een mooie remedie tegen pigmentvlekjes. De werkzame stof komt uit berendruif. Dat is een plant en die stof zal dus wel veilig zijn. Een wetenschappelijke commissie van de EU vindt dat echter niet.
In de Biodermal-spot passeert een aantal vrouwen van rond de veertig de revue. Ze klagen allemaal over de pigmentvlekjes die met het klimmen der jaren op hun gezichtshuid zijn ontstaan. Gelukkig heeft Biodermal de oplossing.
Dat klinkt meteen goed, want Biodermal is natuurlijke cosmetica en dat heeft de naam beter te zijn dan producten die chemische zijn vervaardigd. Ja toch? Jammer genoeg is dat een mythe en het Biodermal-product is daar een voorbeeld van.
Biodermal-pigmentcrème is een mix van meerdere stoffen. Het product is in de eerste plaats een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Daarmee verwijder je geen pigmentvlekken, maar ze kleuren wel veel minder op in de zon. Maar met iedere factor 30-zonnebrandcrème kun je hetzelfde bereiken.
Er zit ook nog vitamine C en E in de crème en een beetje melkzuur. Maar het echte actieve ingrediënt is berendruif of liever arbutin, de werkzame stof in berendruif. Arbutin is verwant aan de stof hydrochinon, het spul waaraan Michael Jackson zijn blanke huidskleur had te danken.

Verminkt
Hydrochinon is in Nederland sinds 1998 verboden als huidbleker. Het middel kan onder meer exogene ochronose veroorzaken, een nare pigmentziekte waarbij dikke, roodpaarse pigmentophopingen op de huid verschijnen. Deze ziekte is onbehandelbaar en verminkt de patiënt dus voorgoed.
De SCCP, de wetenschappelijke organisatie van de EU die zich bezighoudt met gezondheid en consumentenbescherming, besloot om toch ook eens naar de huidblekers met berendruifextract te kijken. De uitkomst van dit onderzoek was vernietigend voor producten als Biodermal-pigmentcrème. Weliswaar was de kans op exogene ochronese klein, maar arbutin kan onder allerlei omstandigheden zomaar worden omgezet in hydrochinon. De SCCP beschouwt het gebruik van berendruifextract in cosmetica daarom als onveilig.
Nu weten de mensen achter Biodermal dit natuurlijk best en ze zullen ongetwijfeld de dosis arbutin in hun pigmentcrème zo laag houden dat het risico op nare pigmentziekten verwaarloosbaar is. Daarmee wordt wel het huidblekende effect van het product ook verwaarloosbaar.
Het idee dat natuurlijke producten vanzelf goed zijn, vindt je voortdurend terug in de reclame. Maar meer dan een marketingstrategie is het meestal niet. Lees de stukjes maar eens over Calendulan, Kaloba, XLS Medical en Bio-Oil.

Deze column verscheen eerder op de site van het Vara-programma Kassa.
Link naar SCCP-rapport: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_134.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten