zaterdag 18 juni 2011

Soja en palmolie

De teelt van soja en palmolie in tropische gebieden breidt snel uit. Daardoor ontstaan vaak milieuproblemen en sociale problemen. Een deel van de palmolie- en sojaproductie belandt in consumentenproducten. Wilt u een duurzame keuze maken in de winkel, let dan op keurmerken.

Van alle (deels genetisch gemodificeerde) soja die Nederland importeert, is het merendeel bestemd als veevoer. Deze belandt dus via onze vlees- en zuivelindustrie indirect in de winkel. Palmolie zit verwerkt in veel voedingsmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten. Op het etiket staat palmolie vermeld als 'plantaardige oliën en vetten'.

Duurzamer kiezen door keurmerken
Aan keurmerken kunt u herkennen welke producten duurzaam geproduceerde soja of palmolie bevatten. Het verwarrende is wel dat in sommige producten zonder keurmerk toch duurzaam geteelde palmolie of soja zit.

Soja
Biologisch geteelde soja (met Demeter of EKO-keurmerk) is duurzaam geproduceerd en niet genetisch gemodificeerd. Producten met biologisch geteelde soja zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en supermarkten. (Meer over Demeter en EKO op Keurmerk landbouw.)

Het keurmerk Fairtrade garandeert voldoende inkomen voor de boer en stelt ook milieu-eisen. U herkent Fairtradeproducten aan het logo op de verpakking. (Meer over Fairtrade op Keurmerk tropische producten.)

Sommige fabrikanten gebruiken duurzaam geteelde soja met andere keurmerken zoals Pro Terra en het Braziliaanse EcoSocial keurmerk, maar deze staan niet op de verpakking. Deze keurmerken geven aan dat er milieu-eisen zijn gesteld aan de teelt en dat de soja niet genetisch gemodificeerd is.

Soja met het GMO-vrij certificaat is gangbaar geteeld, maar niet genetisch gemodificeerd. Ook dit staat vaak niet op de verpakking. Sommige fabrikanten geven wel informatie via hun website.

Gemiddeld 4 procent van de soja die in Nederland verwerkt wordt, is tegenwoordig voorzien van een duurzaamheidscertificaat.

Palmolie
Natuurvoedingswinkels verkopen levensmiddelen en schoonmaakproducten waarin biologische palmolie is verwerkt. Producten waarin door de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) gecertificeerde palmolie is verwerkt zijn ook te koop in Nederland, maar u kunt ze moeilijk herkennen: fabrikanten mogen het RSPO-logo nog niet op de verpakking vermelden. Zij kunnen dat wel vanaf begin 2011.

De RSPO hanteert verschillende systemen voor certificering. Soms kopen fabrikanten certificaten voor een bepaalde hoeveelheid palmolie die duurzaam geproduceerd wordt. Dat is dan niet per se dezelfde olie als die in de producten terechtkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten