zondag 5 juni 2011

Ik hoor je wel, maar ik luister niet echt….

Ik hoor je wel, maar ik luister niet echt….

Ieder persoon heeft een eigen verhaal. Er is vaak niet heel veel voor nodig iemand aan het praten te krijgen. De meeste mensen luchten hun hart vooral bij personen uit een vertrouwde omgeving. Anderen luchten hun hart liever bij mensen die ze helemaal niet kennen en waarschijnlijk nooit meer terug zien. Sommigen luchten hun hart zelfs bij iedereen die het maar horen wil. Iemand laten praten is dus vaak geen probleem. De uitdaging ligt in het écht luisteren naar een ander. Hoe doe je dat?

Waarom aan mij?
Deze vraag stelde ik geregeld. Waarom vertelt een wildvreemd persoon, die ik bij wijze van spreken een minuut geleden heb ontmoet, mij zijn ‘complete levensverhaal’? Tegenwoordig heeft mijn verbazing plaatsgemaakt voor oprechte interesse. Wat maakt dit moment zo belangrijk voor deze persoon? Door aandachtig te luisteren kom je hier vaak snel achter. Vervolgens kan een gesprek meer diepgang krijgen en interessante wendingen nemen.

Aandachtig luisteren, hoe doe je dat?
Je voornemen ‘en nu ga ik aandachtig luisteren’ is helaas niet genoeg. Gedachten dwalen af, de omgeving trekt aandacht, je mobieltje rinkelt. De volgende tips helpen je wellicht om een aandachtig luisteraar te worden.

Afleiding elimineren
Wanneer iemand een luisterend oor nodig heeft, zorg dan voor de juiste omgeving. Als bijvoorbeeld de radio aan staat of je bent tijdens het ‘luisteren naar iemand’ bezig met doppen van de boontjes, zet die radio uit, laat de bonen voor wat ze zijn en concentreer je voor 100% op het gesprek. Ben je in een lawaaiige omgeving, zoals bijvoorbeeld een café verplaats dan naar een rustige locatie waar je elkaar goed kunt verstaan. Het elimineren van afleiding is essentieel om jouw volle aandacht te kunnen schenken aan je gesprekspartner.

Maak jezelf leeg, probeer niet te oordelen
Dat ‘niet oordelen’ heel lastig is, is een overtuiging. Als jij je bij een gesprek voorneemt geen vooroordelen te hebben over jouw gesprekspartner en de personen die in het verhaal voorkomen (zelfs al hebben ze in jouw ogen de persoon in kwestie onrecht aangedaan), dan lukt dat. Misschien niet de eerste keer, maar oefening baart kunst. Door niet vanuit jouw beeld van de wereld te oordelen of adviezen te geven zorg je ervoor dat je gesprekspartner zich vrij voelt om zijn of haar verhaal met je te delen.

Respecteer emoties
Wanneer iemand zijn of haar hart bij jou lucht, help je een ander niet door mee te gaan in hevige emoties. Als de persoon moet huilen, is dit geen reden om in paniek te raken en de ander te willen troosten. Aan de andere kant helpt het ook niet om alles meteen te relativeren. Het is over het algemeen niet goed toe te geven aan de neiging om nare gevoelens of problemen van een ander (gelijk) te willen oplossen. Het is een goed idee om rustig te blijven luisteren. Stiltes en zelfs hevige huilbuien zijn prima, geef deze de kans en de ruimte om er te zijn. Respecteer de emoties van de ander.

“Ja, ik begrijp je”
Je hoeft het niet eens te zijn met je gesprekspartner maar je kan wel aangeven begrip te hebben voor de situatie. Herhaal of vat kort samen wat je gesprekspartner zegt en begin met: “Als ik het goed begrijp dan…” of “Ik begrijp wat je bedoelt met…” Wees ook niet bang om vragen te stellen en door te vragen. Vraag door als het gaat om de gevoelens die een gebeurtenis bij de ander oproept. Dit is niet alleen voor jezelf verhelderend maar je gesprekspartner voelt zich op deze manier ook ‘gehoord’.

Neem ook zelf de ruimte
Vaak laten heftige verhalen van anderen je niet onberoerd. Er is niks op tegen om een pauze in te lassen als je merkt dat je moe wordt of dat bij jou emoties naar boven komen. Het is een misvatting dat een goede luisteraar altijd beschikbaar moet zijn. Als je lang hebt geluisterd en je wilt zelf iets kwijt, vraag de ander hier dan de ruimte voor.

Stop met gedachten lezen
Niets is vervelender dan met iemand praten die continu denkt te weten wat je wilt gaan zeggen en zinnen voor je afmaakt. Laat je gesprekspartner uitpraten, denk niet voor hem of haar dit kan men over het algemeen heel goed zelf. Geef de ander de kans om een verhaal te vertellen zonder onderbroken te worden. Je gesprekspartner kan namelijk best wel eens anders uit de hoek komen dan jij van tevoren dacht.

Heb je na het lezen van dit verhaal zin gekregen om te reageren, leuk! Hoe zijn jouw ervaringen met aandachtig luisteren? Betrap jij jezelf erop weleens af te dwalen met je gedachten of ben je een geweldige luisteraar? Ik ben één en al oor, smile.........................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten