zaterdag 23 juli 2011

10.000 buikjes en buiken gemeten in Vierdaagselegioen

Uit de eerste resultaten van het grote leefstijlonderzoek van inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St. Radboud blijkt dat een kwart van de mannelijke Vierdaagselopers en een derde van de vrouwelijke wandelaars een verhoogd risico heeft op chronische ziekten. Hopman greep het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld aan voor haar onderzoek naar de risico's van teveel centimeters in de taille. "De Vierdaagse biedt een uitstekend platform voor het leefstijlonderzoek," aldus Hopman, die benadrukt dat ook na afloop van de Vierdaagse de wandelaars hun gegevens digitaal kunnen achterlaten op www.vierdaagseonderzoek.nl.

Hilariteit op de persconferentie d.d. 7 juli jl. toen Hopman aankondigde onderzoek te doen naar de lichaamsvorm van de Vierdaagse-wandelaar. Was deze te kwalificeren als appel (vet rondom de buik) of als peer (vet rondom de heupen)? Het blijkt namelijk dat appel-types een verhoogd risico lopen op chronische ziektes. In het kader van het grote leefstijlonderzoek riep Hopman, die het onderzoek samen met Zorgverzekeraar VGZ uitvoert, alle Nederlandse Vierdaagselopers van 18 jaar en ouder op een vragenlijst in te vullen. De wandelaars werd gevraagd naar hun leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven. Tot nu toe hebben bijna 10.000 van hen de online vragenlijst ingevuld.

De gekleurde meetlinten hebben inmiddels menige buik omhelst. Op de laatste wandeldag blijkt dat de gemeten mannelijke Vierdaagsewandelaars een gemiddelde buikomvang van 96 centimeter hebben. 24 procent van de mannen komt in de 'gevarenzone' met een buikomvang van 102 centimeter. Bij vrouwen ligt de gemiddelde buikomvang op 85 centimeter en overschrijdt 33 procent van hen de risicogrens van 88 centimeter.

Een aantal vragen had betrekking op de reden waarom wandelaars deelnemen aan de Vierdaagse. 'Plezier' blijkt de belangrijkste reden te zijn om mee te lopen. Op een tweede plaats staat 'prestatie' gevolgd door 'gezondheid'. Dit is in overeenstemming met de reacties die Hopman kreeg toen zij de linten aan de wandelaars uitreikte. "Ze werden met de nodige humor ontvangen", vertelt Hopman, "maar tegelijkertijd stonden de lopers letterlijk even stil bij hun gezondheid."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten