zaterdag 23 juli 2011

Nanodeeltjes cosmetica niet vermeld op verpakking

In bepaalde cosmeticaproducten worden nanodeeltjes gebruikt zonder dat dit vermeld staat op de verpakking. Volgens de meeste studies zijn nanodeeltjes veilig voor de gezondheid maar volgens andere zouden ze schadelijk kunnen zijn. Dat schrijft de Volkskrant vandaag naar aanleiding van uitspraken van milieuorganisatie Natuur & Milieu. De uitslag blijkt uit onderzoek van het Rikilt - Instituut voor Voedselveiligheid van Wageningen UR, dat woensdag verschijnt.

De onderzoekers bekeken vijftien cosmeticaproducten. In acht daarvan bleken deeltjes te zitten die kleiner zijn dan 100 nanometer en die dus nanodeeltjes kunnen worden genoemd. Ze worden toegevoegd om hun versterkende, antibacteriële of uv-werende werking.

Beschadigde huid
Natuur & Milieu adviseert consumenten om geen cosmetica met nanodeeltjes te gebruiken op een beschadigde, bijvoorbeeld zonverbrande, huid. De organisatie wil dat fabrikanten de aanwezigheid van nanodeeltjes op hun etiket vermelden.

De onderzochte cosmetica die nanodeeltjes bevatten, zijn Olaz Double Action Daycream, Nivea Visage Vital, Nivea Visage Q10 Anti Rimpel, Vichy Liftactiv CxP Total, Nivea for Men vochtinbrengende gezichtscreme, foundation Vichy Derma Blend, foundation Dior Skin Nude en mascara Dior Show Blackout (mascara).

Keuzevrijheid
'Mensen kunnen weten dat nanodeeltjes in de producten zitten, als ze naar de ingrediënten kijken. Maar wij verwelkomen de verplichte etikettering per 2013, want die zal leiden tot meer transparantie en tot keuzevrijheid voor consumenten. Wij gaan daarom al eerder beginnen met het labelen van onze producten', reageert Rolf Lange van Beiersdorf, fabrikant van Nivea, op de uitslag van het onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten