donderdag 14 juli 2011

Vermijdt antibacteriële zeep en schoonmaakmiddelen

Je ziet het steeds vaker op verpakkingen staan ‘antibacterieel’. Tegenwoordig zijn middelen met antibacteriële eigenschappen niet meer alleen in zeep toegevoegd. Deze middelen zitten ook al standaard in meer dan 700 producten zoals sponzen, tandpasta, scheercrème, mascara en make-up en deodorant. Maar ook matrassen, sportkleding en schoenen zijn vaak al voorbehandeld met antibacteriële middelen. Je komt dus dagelijks zonder het te weten in aanraking met een grote hoeveelheid aan producten die een antibacteriële werking toegevoegd hebben gekregen. In ieder huishouden is bijna wel een zeeppompje bij de gootsteen te vinden met erop vermeld ‘doodt bacteriën’ of ‘heeft een antibacteriële werking.’ Want dan weten we zeker dat onze handen schoon worden, toch?

Het wordt echter steeds duidelijker dat deze antibacteriële middelen minder goed voor de gezondheid zijn dan gedacht. Steeds vaker worden gezondheidsklachten toegeschreven aan deze middelen. Het is dus verstandig deze giftige producten zoveel mogelijk te mijden. Viezer wordt je er niet van, want water met echte zeep maakt echt schoon.

Antibacteriële middelen beschermen niet tegen virussen
We vergeten voor het gemak dat virussen de grootste verspreider zijn van ziekten en dat producten met een antibacteriële werking hier geen enkele invloed op hebben. Daarbij zijn de middelen die claimen een bacteriedodend effect te hebben en bedoeld zijn voor huishoudelijk gebruik sterk verdund. Ze hebben geen tot weinig effect op bacteriën. De antibacteriële schoonmaakmiddelen die in ziekenhuizen worden gebruikt hebben een veel sterkere concentratie en zijn wel effectief. Maar ook enkel bedoeld voor mensen met een ziekte of directe infectie.

Antibacteriële werking zeep niet aangetoond
Het is niet aangetoond dat het gebruik van antibacteriële producten bedoeld voor huishoudelijk gebruik beter schoonhouden dan zeep en water. In Amerikaanse studies is aangetoond dat gewone zeep en water net zo goed schoonmaken als de huishoudproducten met antibacteriële werking. Sterker nog, door de toevoegingen wordt niet alleen vuil verwijderd maar worden bacteriën op je handen die juist goed voor ons zijn ook aangetast. Terwijl de dosis te laag is om echte bacteriën aan te pakken. Het met water wegspoelen van bacteriën met water is aangetoond even effectief en reinigend. Dus water en zeep en de rust nemen om goed te wassen is voldoende. En stukken gezonder dan dat je in aanraking komt met chemische extra’s. Want deze extra’s komen via de huid in het lichaam wat bij meer kans geeft op resistentie tegen antibiotica. Het toegenomen gebruik van antibacteriële producten zou een verklaring zijn voor de toename van resistente bacteriën van de laatste jaren.

Giftige stof Triclosan in zeep
De meest voorkomende stof die gebruikt wordt om bacteriën te doden is Triclosan. Triclosan is een krachtig bacteriedodend middel en is ook schimmelwerend. We kunnen hiermee stellen dat er letterlijk een pesticide wordt gebruikt om bacteriedodend te zijn en er dus pesticide in deze soort van handzeep zit. Geen fijn idee. Deze pesticiden zijn sterk verontreinigend voor ons milieu en worden tegenwoordig al gevonden in het oppervlaktewater. In waterzuiveringsinstallaties wordt Triclosan ongeveer voor 95% afgebroken, de rest blijft in het water achter. Er zijn resten gevonden in vissoorten maar ook in het menselijk lichaam en bijvoorbeeld in moedermelk bij borstvoeding. Triclosan kan de schildklier en andere hormonen verstoren, invloed hebben op de vruchtbaarheid, bijdragen aan groeistoornissen en de kans op kanker verhogen. Binnen de Europese Unie mag een product maximaal 0,3% Triclosan bevatten.

Kies zeep zonder antibacteriële werking
Let eens op alle producten waarop vermeld staat dat het een bacteriedodend effect heeft. Je zult verbaasd staan hoeveel producten je al in huis hebt met het middel Triclosan. Niet alleen zeep bevat dit ingrediënt. Ook aan tandpasta’s en vele verzorgingsproducten wordt deze stof regelmatig toegevoegd. Hierdoor kom je vaak veel meer in aanraking met deze stof dan gezond voor je is. Dus voor handzeep kun je echt beter gewone zeep gebruiken. En ook andere middelen zijn eenvoudig te vervangen door goed op de verpakking te kijken. Ook de grote merken als Palmolive, Clearasil, Colgate en Biotherme gebruiken het middel. Laat je niet verleiden door reclames, maar maak je eigen keuze en let goed op de verpakking.

Goed handen wassen voldoet Wat het wassen van handen betreft: was je handen 15 à 30 seconden met water en gewone handzeep. Je zult hiermee 90 % van de bacteriën verwijderen. Droog je handen wel met een schone handdoek, want juist daar nestelen bacteriën zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten