maandag 11 juli 2011

Wat er allemaal in je glas melk zit

Een glas melk kan een cocktail van tot 20 pijnstillers, antibiotica en groeihormonen bevatten, dat tonen wetenschappers aan. Vorsers uit Spanje en Marokko bestudeerden 20 stalen van koeien-, geiten- en moedermelk. Daaruit blijkt dat koeienmelk de hoogste concentraties van ontstekingsremmende medicijnen bevat, dit wordt regelmatig gebruikt in pijnstillers voor dieren en mensen.

Minieme dosissen
De dosissen waren veel te klein om effect bij consumenten te hebben, maar de cijfers bewijzen wel dat kunstmatige chemicaliën in onze voedselketen terechtkomen. Het bevatte ook een vorm van het geslachtshormoon oestrogeen, de concentratie was drie miljoenste van een gram in elke kilogram melk, de hoogste dosis van die ontstekingsremmers was minder dan een miljoenste van een gram. Ook in geitenmelk zitten ontstekingsremmende middelen, moedermelk bevatte sporen van de pijnstiller ibuprofen en naproxen, maar ook antibiotica en bepaalde hormonen.

Bewustzijn verhogen
De onderzoekers geloven dat bepaalde medicatie en groeihormonen aan de dieren werden gegeven maar ook via het eten of door besmetting op de boerderij bij het melkvee terechtkwamen. Deze nieuwe test zou de meest accurate in zijn soort zijn. De resultaten gelden voor Spanje en Marokka maar kunnen ook voor Europese zuivel van tel zijn. Professor Evaristo Ballesteros: "We geloven dat de nieuwe methodologie een efficiëntere manier zal zijn om de aanwezigheid van dit soort stoffen in melk of andere producten op te sporen. Dit kan bij consumenten het bewustzijn verhogen omtrent wat er allemaal in voeding zit."

Stoffen in voeding
De effecten van antibiotica, medicatie voor de bloeddruk en cholesterolverlagende pillen op het dierenleven werd al rond de hele wereld bestudeerd. Vorig jaar ontdekten wetenschappers aan de universiteit van Portsmouth dat veel vissen sporen van het antidepressivum Prozac bevatten. Dit komt via het rioolsysteem in de rivier terecht en stoort het brein van de vissen. De hormonen in onder meer anticonceptiepillen en zouden vissen 'vervrouwelijken', waardoor mannelijke vissen eieren produceren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten