zaterdag 9 juli 2011

Afvallen zonder dieet: 7 eenvoudige manieren

Het gemiddelde dieet is omslachtig, tijdrovend en dus lastig vol te houden Als je een paar kilo wilt afvallen, kan het ook makkelijker. Verander gewoon een paar kleine dagelijkse gewoontes zoals de helft van je dagelijkse frisdrankconsumptie vervangen door water of groene thee. Op jaarbasis scheelt dit honderden calorieën , zonder al te veel moeite.

Manier 1: Word een langzame eter
Zet een kookwekker of alarm van je telefoon op twintig minuten en neem deze tijd voor een maaltijd. Wanneer je eten snel naar binnen schrokt, krijgt je niet goed het sein van verzadiging door waardoor je te veel gaat eten. Daarentegen bevordert rustig eten, kleine porties en bewust proeven de afgifte van verzadigingshormonen waardoor je beter aanvoelt hoeveel eten je nodig hebt.

Manier 2: Slaap meer
Een extra uur slaap per nacht zou je zeven kilo per jaar doen afvallen. Dit blijkt uit berekeningen van een onderzoeker van de Universiteit van Michigan. In zijn scenario vervangt het uur extra slaap zinloze activiteiten met daarmee gepaard gaand gedachteloos snacken. Op deze manier zou je zo’n 6% op je dagelijkse calorie-inname korten. De resultaten zullen per persoon verschillen, maar het staat vast dat een goede nachtrust ook op een andere manier helpt met afvallen. Er is wetenschappelijk bewijs dat je biochemische huishouding in de war raakt van te weinig slaap, waardoor je meer trek krijgt en minder snel verzadigd bent.

Manier 3. Vervang suikerrijke drank
Vervang één suikerrijk drankje zoals cola of fanta door water of groene thee en je vermijd tien theelepels suiker. Voor meer smaak kun je limoen, munt of bevroren aardbeien aan water toevoegen.
Onderzoek wijst uit dat de suiker in frisdrank niet goed correspondeert met je verzadigingsmechanisme. Hierdoor compenseer je gedurende de dag niet de extra calorieën die je met frisdrank binnenkrijgt. Het gevolg: extra kilo’s aan je lijf.

Manier 4: Vervang korte brede glazen
Drink uit lange dunne glazen in plaats van korte brede. Onbewust drink je hierdoor 25 tot 30% minder sap, frisdrank of wijn. Waarom? Omdat visuele triggers aanzetten tot meer of minder consumeren. Uit een experiment van de Amerikaanse Cornell Universiteit blijkt dat allerlei soorten mensen meer in een kort breed glas gieten. Zelfs ervaren barpersoneel.

Manier 5: Eet van kleinere borden
Nuttig je avondeten van een lunchbord in plaats van een dinerbord en je eet automatisch minder. Onderzoek heeft aangetoond aan dat mensen meer opscheppen en meer eten van grotere borden. Een kleiner bord of kom zorgt een verminderde inname van 100 tot 200 calorieën. Op jaarbasis kan dit 5 tot 10 kilo schelen. Uit de studie bleek tevens dat niemand van de deelnemers zich hongerig voelde laat staan het merkte dat ze 200 calorieën minder aten.

Manier 6: Doe vaker aan vleesloze dagen
Vegetarische maaltijden zijn doorgaans gezond en slank. Logischerwijs wegen vegetariërs 20% minder dan vleeseters. Hier zijn vele redenen voor, maar groenten spelen een sleutelrol. Groenteburgers, linzensoep en andere groenterijke voeding zitten bomvol vezels. Vezels geven je een voldaan gevoel en zijn caloriearm. Regelmatig vlees vervangen door groente of vleesverangers zal zich geleidelijk uitbetalen in gewichtsverlies.

Manier 7: Kauw op kauwgum met sterke mintsmaak
Als je een snackaanval voelt aankomen, stop dan als de wiedeweerga suikervrije kauwgom met sterke mintsmaak in je mond en ga kauwen! Kauwgom met een sterke smaak overstemt de smaak van andere voeding, waardoor het niet meer goed smaakt.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: WebMD, Medisch A-Z

Geen opmerkingen:

Een reactie posten