vrijdag 15 juli 2011

Terug naar gulden ‘onmogelijke opdracht’

De euro kan stuk, daar twijfelt vrijwel niemand meer aan. Maar kunnen we de gouwe ouwe gulden nog tot leven wekken? Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan.

Ach ja, die oude Hollandse gulden. Trots van de natie met een geschiedenis die terug gaat tot de dertiende eeuw. Eigenwijs ook, die munt. Wereldberoemd zijn de kleurrijke biljetten van ontwerper Jaap Drupsteen.

Ooit nog ergens zulke mooie briefjes als de zonnebloem (50 gulden) en de vuurtoren (250 gulden) tegen gekomen? En dwars als we zijn, hadden we een munstelsel dat verdeeld was in kwarten en niet zoals nu met de euro in decimalen. Die gulden, komt die ooit nog terug?

De vraag is actueler dan ooit. De twijfels groeien over de levensvatbaarheid van de euro. Griekenland, Portugal, Ierland en Italië, allemaal eurolanden die tot de nek en verder in de schulden zitten.

En ook de Verenigde Staten stevenen af op een bankroet, waarschuwen analisten. En als Mario Draghi, de kersverse baas van de Europese Centrale Bank, laat optekenen dat de euro serieus in gevaar is, dan weet je het wel.

Lees verder in Sp!ts van vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten