maandag 18 juli 2011

Zout is net zo verslavend als sigaretten en drugs

We moeten het nieuws misschien met een korreltje zout nemen, maar wetenschappers beweren dat zout even verslavend is als sigaretten en harddrugs. De ontdekking zou kunnen verklaren waarom sommige mensen zout op hun voedsel maar moeilijk kunnen laten, ondanks alle waarschuwingen in verband met een mogelijk verhoogde bloeddruk en gevaarlijke hartkwalen.

Test met muizen
Australische en Amerikaanse wetenschappers voerden dierenproeven uit op muizen: sommige diertjes werden op een zoutarm dieet gezet, terwijl anderen systematisch zout kregen toegediend.

Bij een vergelijking van de hersenactiviteit bleken de hersencellen van de dieren die geen zout kregen toegediend een bijzondere soort proteïnen aan te maken. Deze proteïnen worden vaak gelinkt aan drugs als heroïne, cocaïne en nicotine. De aanmaak van deze stoffen verklaart de honger naar en zin in zout, die velen ongetwijfeld ook bij zichzelf (onbewust?) herkennen.

Oerinstinct
De onderzoekers menen dat het verlangen naar zout een "oerinstinct" is dat diep in onze hersenen is ingeworteld. Dat verklaart meteen waarom wij zout voedsel zo lekker vinden.

Toch toonden de experimenten ook aan dat wanneer muizen het plezier in het eten van zout werd afgenomen, het verlangen naar de specerij meteen ook werd afgeremd. Dokter Wolfgang Liedtke is één van de wetenschappers die bij het onderzoek betrokken was. "We waren aangenaam verrast te zien dat het afblokken van de verslavende proteïnen ook de zin in zout wegnam", zegt hij.

De gemiddelde Nederlander consumeert gemiddeld acht tot negen gram zout per dag. Dat is dus ver boven de aangeraden limiet van zes gram per dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten