donderdag 21 juli 2011

Acht glazen water per dag zijn wel gezond

De Britse studie waarin wordt beweerd dat het drinken van acht glazen per dag onnodig en niet gezond is, is fundamentaal verkeerd.

Dat zegt het Koninlijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF), in een reactie op de controversiële uitspraken van de Britse arts Margaret McCartney die acht glazen water per dag afdeed als 'klinkklare nonsens.' McCartney stelde in een wetenschappelijk essay dat de positieve effecten van water op ons lichaam niet wetenschappelijk zijn aangetoond en overdreven worden door organisaties met economische belangen. Bovendien beweerde McCartney dat het drinken van grote hoeveelheden water tot slapeloosheid, nierschade en een gevaarlijke daling van het zoutpeil in ons lichaam kon leiden.

2,5 liter water per dag
Uitspraken waar het VIWF niet mee akkoord gaat. "De persoonlijke opinie van McCartney druist in tegen het algemeen aanvaard wetenschappelijk gefundeerd standpunt dat onomwonden het belang aantoont van voldoende water drinken".

De organisatie wijst erop dat een mens vanaf 14 jaar - afhankelijk van het weer en de fysieke inspanningen - tot 2,5 liter water per dag nodig heeft om het waterverlies via zweet en urine te compenseren. Algemeen aanvaard is dat ongeveer één liter water via het voedsel wordt opgenomen, en dat de rest (1,5 liter) via de drank zelf moet worden opgenomen.

Water is goed voor elk
Ook het Belgische Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan beveelt anderhalve liter water per dag aan. "Een tekort aan water kan mentale prestaties en verstandelijke functies aantasten en tot vermoeidheid en hoofdpijn leiden", zegt het VIWF nog. "Zes tot acht glazen water per dag zou rug- en gewrichtsklachten kunnen verminderen voor 80 procent van de personen die last hebben van deze aandoeningen".

De Belgische organisatie benadrukt dat de Britse bewering gestoeld is op "de opinie van één enkele Britse huisarts" en dat die "bovendien indruist tegen de wetenschappelijke en medische funderingen".

Zoals meestal zal de waarheid wel in het midden liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten