zondag 17 juli 2011

Snijplank bevat vijftig keer meer bacteriën dan wc-bril

Achter het stuur eten kan je op meer dan één manier doden, onthullen experts. Bacteriën als stafylokokken op het stuur kunnen namelijk een voedselvergiftigng.

Versnellingspoken, sturen en deurklinken bevatten tal van schadelijke bacteriën als stafylokokken. De meeste zijn ongevaarlijk, maar de meest schadelijke kunnen zich schuilhouden op verrassende plaatsen, daarom een lijstje waar je deze vindt en hoe je ze vermijdt.

Snijplank
De gemiddelde snijplank bevat 50 keer meer bacteriën dan een toiletbril, dat ontdekte de Britse gezondheidsraad. Eens er putjes en groeven in de plank zitten, is het moeilijker dit te poetsen, waarschuwen experts. Daarom raden ze aan dit te reinigen en desinfecteren elke keer nadat je dit gebruikte. Vervang de plank wanneer de schade aan het oppervlak het poetswerk bemoeilijkt.

Matras
We scheiden elke nacht meer dan 236 millimeter vocht af, wat de perfecte omgeving vormt huisstofmijten, aldus de gezondheidsraad. Ook de dode huidcellen die we produceren is voeding voor deze beestjes. Het gemiddelde bed bevat er meer dan 10.000, wat leidt tot meer dan twee miljoen uitwerpselen die hooikoorts, astma en eczeem kunnen veroorzaken. Daarom is het nodig je matras elke acht tot tien jaar te vervangen.

Lakens
Een onderzoek toont aan dat sommige bedlakens dode en levende huisstofmijten, maar ook hun huidschalen, eitjes, pollen en vlekken van lichaamssappen bevatten. Er zit in elk laken sporen van allergenen van huisstofmijten, bacteriën en schimmels. Daarom is het nodig je lakens elke week te wassen en het donsdeken om de zes maanden.

Keukenhanddoek
"Als je je handen afveegt aan een keukenhanddoek nadat je rauw vlees aanraakte, verspreidt dit bacteriën op de handdoek", aldus microbioloog Anthony Cooke. "Als je hiermee dan een bord afdroogt, komen de bacteriën hierop terecht. De sporen van ontbindend voedsel, als ook het vocht, maken dat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Daarom is het nodig de handdoeken dagelijks te wassen op een minimumtemperatuur van 60 graden."

Badhanddoek
Infecties en zeker huidproblemen kunnen zich makkelijk verspreiden op badhanddoeken. Meer dan de helft van de bevolking draagt stafylokokken op zijn huid, dit is schadelijk wanneer het in een wond terechtkomt", aldus professor Sally Bloomfield. Om dit te vermijden was je best je handdoeken wekelijks op een minimumtemperatuur van 60 graden.

Haarborstel
"Een haarfollikel van 1mm kan 50.000 beestjes huisvesten, je haarborstel draagt hieraan toe. Dee bevatten namelijk vaak resten van haarproducten als mousses of sprays, die zijn kleverig en trekken vuil aan", zegt haarwetenschapper Marilyn Sherlock. "Daarom kan het helpen je haarborstel wekelijks in warm water met zeep te wassen. Als je deze beschadigd is, smijt je hem beter weg." (ep)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten