donderdag 21 juli 2011

Omscholing belangrijk om arbeidsongeschiktheid te voorkomen

Ouderen, 55-plussers, drukken op de sociale zekerheid. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het UWV dat dinsdag werd gepubliceerd. Doordat fysiek minder sterke ouderen langer doorwerken, komen zij eerder in de WW of WIA terecht. FNV Bondgenoten pleit al jaren voor tijdige omscholingsmogelijkheden die ervoor moeten zorgen dat iedereen in goede gezondheid de eindstreep haalt.

Ze worden 'healthy workers' genoemd, de werknemers die fluitend tot hun pensioen blijven werken. Maar niet iedereen heeft de fysieke en mentale gesteldheid of de juiste baan om zo'n healthy worker te worden. Van alle mensen die een uitkering hebben, is meer dan de helft ouder dan 45.

Nationaal scholingsfonds

Om te voorkomen dat werknemers op latere leeftijd langdurig arbeidsongeschikt raken, heeft de FNV in het verleden het voorstel gesteund om een nationaal scholingsfonds op te richten. Want, zo stelt Delia Buitenhuis, adviseur sociale voorzieningen bij FNV Bondgenoten, het percentage werknemers dat in ongewijzigde omstandigheden fris zijn pensioen haalt, is erg laag.

Buitenhuis verwijst ook naar een eerder onderzoek van het CBS uit 2009 dat tot dezelfde conclusie kwam: ouderen die langer door moeten werken, lopen groter risico om in de WW of WIA terecht te komen waardoor sociale premies op den duur hoger worden. Buitenhuis: "Het is niet realistisch om te denken dat je tot je 67ste door kunt werken in onveranderde omstandigheden."

Geef werknemers de keuze

"Werknemers moeten op een gegeven moment zelf kunnen kiezen of ze zich willen laten omscholen. Als een hovenier de verzorging in wil, moet diegene een opleiding volgen en stage lopen. Dat kost nu geld, maar voorkomt wel dat het arbeidsongeschiktheidspercentage onder ouderen stijgt. Op de langere termijn betaalt dat zich weer uit, " aldus Buitenhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten