donderdag 14 juli 2011

'Cichorei helpt wellicht bij afslanken'

Oligofructose (een voedingsvezel op basis van koolhydraten, gewonnen uit cichoreiwortel) zorgt er mogelijk voor dat mensen minder eten. Dit bij eenzelfde honger- en verzadigingsniveau.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nutrition and Toxicology Research Institute (Nutrim) van de universiteit van Maastricht, dat gepubliceerd is in het British Journal of Nutrition.

Het onderzoek werd gehouden bij 31 gezonde proefpersonen met een BMI van ongeveer 25. Zij kregen gedurende 13 dagen oligofructose (in de doseringen 2 maal daags 5 gram of 2 maal daags 8 gram) of een placebo toegediend.

10 procent daling
Aan het begin en aan het eind van de periode werd hun voedselinname gemeten. Bij de hoge dosering oligofructose bleek de consumptie met 10 procent te zijn gedaald.

Ook werden in het bloed verhoogde waarden van de verzadigingshormonen PYY en GLP-I gemeten, bij een gelijkblijvend honger- en verzadigingsgevoel.

Het experiment duurde niet lang genoeg om daadwerkelijk gewichtsafname te meten, maar dat resultaat lijkt volgens professor Klaas Westerterp, die bij het onderzoek betrokken was, aannemelijk.

Hij ziet dan ook mogelijkheden voor oligofructose als suiker- en vetvervanger bij het voorkomen en behandelen van overgewicht.

Mogelijkheden
Ingrediëntenproducent Sensus in Roosendaal, die het onderzoek heeft gefinancierd, ziet mogelijkheden voor verder onderzoek. Het bedrijf produceert zelf Frutafit inuline en Frutalose oligofructose.

Oligofructose wordt industrieel gewonnen uit de cichoreiwortel. Het heeft een laagcalorische waarde.

Omdat het niet verteerbaar is voor spijsverteringsenzymen, heeft het in de darmen eenzelfde effect als voedingsvezel.

Cichoreiwortelextract is overigens ook een bron van voedingsvezel inuline.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten