maandag 11 juli 2011

"Minimumleeftijd voor alcohol moet naar 20 of 21 jaar"

De minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken zou moeten verhoogd worden naar 20 of 21 jaar, pleit een groep van 75 Australische gezondheidsexperts. Een van de redenen is dat het brein op 18-jarige leeftijd nog niet volwassen genoeg is, zegt de Clinical Senate van de Australische staat Western Australia. De vereniging wil de minimumleeftijd verhogen om het vele alcoholmisbruik in te dijken, en de impact daarvan op de gezondheidszorg en jonge levens te beperken.

De jongere bevolking neemt meer risico's, dus als je wacht op meer volwassenheid, koppel je het nemen van risico's niet aan de consumptie van alcohol. Kim Gibson
Voorzitter Kim Gibson zegt dat cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en andere gereputeerde organisaties aantonen dat de verhoging van de minimumleeftijd helpt alcoholgerelateerde verwondingen te verminderen. Nu is de limiet er 18 jaar.

Uit recente cijfers blijkt dat alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames de belastingbetalers in Western Australia jaarlijks 95 miljoen dollar (72 miljoen euro) kosten. Vallen die met alcohol te maken hebben alleen al kosten de ziekenhuizen in de staat 20 miljoen dollar (15 miljoen euro) per jaar.

Te jong
"De leeftijd om een wagen te mogen besturen en de leeftijd waarop je alcohol mag drinken, zittten dicht op elkaar in Western Australia," zegt Gibson aan PerthNow. "Als je ze kan scheiden, kan je wat invloed hebben op het aantal verkeersslachtoffers."

Daarnaast zijn 18-jarigen ook gewoon te onvolwassen om alcohol te drinken, zegt ze. "Een pijnpunt is de maturiteit van het brein en risicogedrag," zegt ze. "De jongere bevolking neemt meer risico's, dus als je wacht op meer volwassenheid, koppel je het nemen van risico's niet aan de consumptie van alcohol."

Andere maatregelen
De organisatie roept verder op de prijzige alcohol in het land nog duurder te maken, en advertenties voor alcohol te weren van sportprogramma's op tv. Daarnaast pleit ze ervoor artsen en andere gezondheidsmedewerkers bij elke eerste consultatie te laten peilen naar het alcoholgebruik van patiënten.

De regionale minister van Gezondheid Kim Hames zegt in The Sunday Times enkele aanbevelingen serieus te overwegen, maar er alvast niet aan te denken de minimumleeftijd voor alcoholgebruik te verhogen. (sam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten