donderdag 14 juli 2011

"Coole" blauwe rook moet jongeren aan sigaret helpen

Een grote tabaksproducent heeft bij de minister van Volksgezondheid een aanvraag ingediend om drie nieuwe stoffen aan zijn sigaretten te mogen toevoegen. Een daarvan zorgt ervoor dat de sigaretten "coolere" blauwe rook produceren. Dat signaleert het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) en het nieuws wordt bevestigd door Volksgezondheid. De tabaksproducent, waarvan de naam voorlopig geheim wordt gehouden, diende een aanvraag in voor drie nieuwe stoffen. De eerste, E133, is een kleurstof die voor blauwe rook zorgt, waarmee de producent volgens het OIVO voornamelijk jongeren wil verleiden.

De tweede stof, E418, heeft een laxerend effect. Sommige mensen grijpen immers naar een sigaret om naar het toilet te kunnen gaan en E418 helpt daarbij. Bijkomend effect is dat de stof de smaak van tabak versterkt en de bitterheid vermindert, wat eveneens kan helpen om jongeren te verleiden.

De laatste stof waarvoor een aanvraag werd ingediend, is MCT of Medium Chain Triglyceriden, een hongerstiller. Volgens OIVO zal die toevoeging het idee versterken dat roken helpt om het hongergevoel te onderdrukken en te vermageren.

Volksgezondheid bevestigt dat de aanvraag is ingediend op 23 mei. De Hoge Gezondheidsraad heeft drie maanden de tijd om zich over het dossier te buigen en een advies uit te brengen aan de minister.

Ureum en karamel
De lijst met additieven die in België mogen worden gebruikt in sigaretten is lang, maar ligt al jarenlang vast. "Bij de Hoge Gezondheidsraad werd al een comité van experts aangesteld dat zich over de aanvraag buigt", zegt Jan Eyckmans van Volksgezondheid. "Zij moeten binnen de drie maanden een advies uitbrengen aan de minister."

De lijst met stoffen die worden toegelaten in tabaksproducten is terug te vinden in het Koninklijk Besluit van 13 augustus 1990. Daarin is te lezen dat in België, naast een rist kankerverwekkende stoffen, onder meer ureum - terug te vinden in urine en eveneens een smaakstof - en karamel zijn toegelaten. Andere goedgekeurde stoffen waarvan kan worden aangenomen dat ze de drempel tot de eerste sigaret verlagen, zijn onder meer likeurwijn, rozenblaadjes en alle mogelijke suikers.

Bij Volksgezondheid kunnen ze nog niet inschatten of de nieuwe aanvraag zal worden goedgekeurd. "De lijst met toegelaten ingrediënten ligt al jarenlang vast en wordt nauwgezet gecontroleerd", zegt Eyckmans. "Elk merk wordt jaarlijks onderworpen aan een labo-analyse van de aanwezige stoffen en hun concentraties." (belga/sps)

Het moet niet gekker worden. Roken is gewoon slecht voor je gezondheid, welk middeltje er je dan ook instopt het is en blijft roken. 

Tegen de internationale richtlijnen in maken tabaksfabrikanten hun sigaretten steeds verslavender. De voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn nog niet uitgewerkt in nationale wetgeving, schrijft het Nederlands Dagblad vanochtend.
Een probleem hierbij zou zijn dat de richtlijnen te vaag zijn. Zo moet bij iedere stof worden bepaald of die een sigaret aantrekkelijker maakt of verslaving bevordert. Fabrikanten voegen onder meer glycerine, cacao, suikers, drop, menthol en vanille toe. Onlangs werd de lijst van zogenoemde additieven met drie stoffen uitgebreid. Een maakt de rook blauwer, een ander versterkt de smaak en werkt laxerend en de laatste moet een hongergevoel onderdrukken.
Alle stoffen samen zouden ongeveer tien procent van het gewicht van een sigaret vormen. Er zijn inmiddels meer dan duizend zogenoemde additieven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet toe op de aanmelding van deze toevoegingen, maar heeft volgens het Nederlands Dagblad nog nooit een stof verboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten