maandag 11 juli 2011

Tijd voor jezelf is goed voor je relatie

Regelmatig tijd alleen doorbrengen is niet alleen een essentieel onderdeel in het ontwikkelen van je persoonlijkheid, goede relaties te onderhouden, het helpt je ook te focussen en creatief te denken, ontdekten onderzoekers. Tijd voor jezelf reserveren is essentieel voor wie een goede relatie wil onderhouden, want dit geeft jezelf genoeg energie om je empathisch op te stellen en om je geliefden te geven. Psychotherapeut Phillip Hodson is het daar mee eens: "Er zijn natuurlijk de extreme kluizenaars, maar we moeten allemaal tijd kunnen spenderen met enkel jezelf als gezelschap, als je dat niet kunt, is dat zorgwekkend. Mensen zijn uren per dag bezig met het onderhouden van goede relaties met anderen, maar hiervoor heb je eerst een goede band met jezelf nodig, je moet jezelf kennen. Dit doe je door alleen te zijn."

Aantrekkelijker
Filosoof Mark Vernon is het daarmee eens: "De huidige maatschappij maakt dat mensen gewoon zijn geraakt aan constante afleiding, dus we panikeren wanneer we alleen zijn. Dit is echter een belangrijk deel van het leven. Als je niet van jezelf houdt, zul je niet goed kunnen doen voor medemensen. Alleen zijn dwingt je van je eigen gezelschap te genieten en dit maakt je aantrekkelijk voor anderen. Dit bewijst dat als je bij anderen bent, je liefde en aandacht op hen is gericht en dat je niet je eigenliefde door hen probeert te bereiken."

Intelligentie
Daarnaast is dit ook goed voor je hersenen. Eenzaamheid wordt al lang in verband gebracht met creativiteit, spiritualiteit en intellectuele kracht. Zo waren Beethoven, Kafka en Newton eenzame geniën. Tijd voor jezelf helpt je gedachten te ordenen en je eigen conclusies over de wereld te trekken, dit is een belangrijk onderdeel van een onafhankelijk denkend volwassen persoonlijkheid. Meditatie, een oefening die je alleen doet, is volgens dokters de manier om te ontstressen, opnieuw energie te krijgen en helderheid in het leven te scheppen.

Angst
Maar waarom hebben zoveel mensen dan schrik om alleen te zijn? Hodson legt uit: "Voor extroverten is bij mensen zijn niet vermoeiend, maar stimulerend. Introverten hebben echter tijd nodig om alleen te zijn in hun hoofd. Niet alleen kunnen zijn kan ook een teken zijn dat je wegloopt van je eigen gevoelens. Het idee van wat je in je hoofd zult vinden wanneer je alleen bent, schrikt velen af. Verdoken delen van je persoonlijkheid kunnen aan de oppervlakte komen en dat is angstaanjagend. Maar je gevoelens negeren werkt maar voor een bepaalde tijd, ze komen altijd naar de oppervlakte."

Nadelen
Toch zijn er ook nadelen verbonden aan te veel tijd alleen. Eenlingen kunnen andere mensen beginnen haten, ze kunnen ook egocentrisch worden. Er is een gevaar dat je te ver gaan, je kunt door jezelf geobsedeerd raken. Je hebt relaties met anderen nodig om je eraan te herinneren dat de wereld niet alleen rond jou draai", aldus de psycholoog. "Wanneer je jezelf te veel isoleert, kun je geen steun meer krijgen van anderen. Dat heb je wel nodig in moeilijke tijden. In goede tijden heb je ook echter vrienden en familie nodig. De meest gelukkige momenten in je leven zijn vaak gebeurtenissen die je met anderen spendeerde." Dat is de belangrijkste reden waarom je kunt genieten van alleen te zijn: omdat je weet dat dit niet voor altijd is, maar wanneer jij ervoor kiest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten